onsdag 25 december 2013

Årets julförrätt blev matjesilltårta

Ni som har följt med här på bloggen ett tag vet att vi i min familj har som tradition att servera en förrätt innan julbordet. Det brukar även vara en ny rätt som vi inte har provat innan. Så var det även i år, en ny rätt provades som förrätt på julafton.

10 pers
Nu serverade jag denna som en förrätt, men den fungerar  dock lika bra att servera som en tårta och ha på julbordet eller varför inte också till midsommar.

75 g smör
225 g kavring
Fyllningen:
2 gelatinblad
2 burkar matjesill (à 200 g)
1 liten rödlök
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
3 dl crème fraiche
125 g naturell färskost
Garnering:
hackad gräslök, cocktail tomater, citron och dillvippa

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Mixa kavringen med det smälta smöret och tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbarbotten. Ställ in den i kylen i 15 minuter. Fyllningen, börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter. Låt matjesillen rinna av och hacka den. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, gräslök och dill. Mixa ihop crème fraîche och färskost. Värm 1/4 av ostkrämen i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ut vattnet och smält dem i ostblandningen. Rör ihop alltsammans med resterande kräm och matjesill och lökblandningen. Häll över smeten på kavringbotten och in med allt i kylen i 3 timmar och låt det stelna. Färdig att servera som förrätt eller som en tårta på ett buffébord.

Denna tårta går jätte bra att förbereda både 1-2 dagar innan den ska ätas. Underbart god och inte allt för avancerad att göra.
Hoppas det ska smaka!
Fortsatt härliga juldagar önskar jag er!
 Julkramar från Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar