lördag 31 december 2011

Vi på Balders Hage önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

fredag 30 december 2011

Farmors Pressgurka

Älskar denna gurka, jätte gott till köttbullar och potatismos eller till söndagssteken.

1 st slanggurka
2 krm salt

Lag:
1 dl vatten
2 msk ättikssprit
2-3 msk strösocker
1 krm vitpeppar
cirka 1 dl finhackad persilja

Gör så här:
Skala och skiva gurkan tunt, gärna med en osthyvel. Lägg den i en skål. Strö på saltet, lägg en tallrik som tyngd och låt det stå och dra i cirka 30 min. Blanda lagen. När gurkan har stått i 30 min, häll av den saft som har bildats. Häll över lagen och låt stå och dra några timmar innan det ska serveras.

Trevlig nyårshelg! Emma

torsdag 29 december 2011

Nyårs dukning på bordet!

Martina fixade ihop denna dukning efter julledigheten. Med nyår i åtanke, blev det vitt, grått, glitter och silvrigt. Passar utmärkt till nyårsafton! Med på bordet finns fina vinhinkar som passar utmärkt att kyla champagnen i till 12-slaget. Ni ser även nya fina mattor från Nordahl som precis har kommit till butiken. Men ni får skynda er för alla i personalen har snart tagit hem allihopa, en favorit.

Fortsatt trevlig kväll till er alla! Emma


















onsdag 28 december 2011

Grönkålssallad

Jag måste dela med mig av alla goda saker som vi hade på julbordet, även denna var ny för oss i år. Och den kommer nog att få stanna kvar till nästa år.

10 portioner
300 g grönkål
1/2 gul lök
4 färska fikon
1 äpple
1/2 dl majonäs
1 1/2 dl creme fraiche
2 dl rostade valnötter
salt och peppar

Till garnering:
4 färska fikon
1 apelsin i fina skivor

Gör så här: Skölj och finstrimla grönkålen. Skala och skiva löken tunt. Skiva fikonen. Kärna ur och finstrimla äpplet. Rör ihop majonäs och creme fraiche i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl till en krämig sallad. Smaka av med salt och peppar. Garnera innan servering.

Receptet kommer från Mannerströms Julkokbok
Gokväll på er! Emma

Rödbets- och äppelsallad med dill

Vi hade även denna på julbordet, men jag tycker att denna funkar året runt. Mycket gott!

8-10 personer (Buffe)
600 g färska rödbetor
3 äpplen
1 dl naturell yoghurt
2 tsk dijonsenap
finrivet skal och juice av 1/2 citron
1 dl finskuren dill
salt & svartpeppar

Gör så här: Skala rödbetorna och skiva dem mycket tunt. Dela, kärna ur och skiva även äpplena tunt. Rör ihop yoghurt, dijonsenap samt finrivet citronskal och juice. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Varva rödbetor och äpple på ett fat. Ringla dressingen över salladen och toppa med hackad dill.

Receptet har jag hittat i Icas tidning Buffe
Hej så länge! Emma

tisdag 27 december 2011

Matjesillröra

Mycket mat har det blivit under den här julhelgen, bland annat hade vi denna gobit på julbordet.

8 portioner
4 matjesillfileer
1 rödlök
1/2 äpple
1 kokt ägg
1 msk finhackad ättiksgurka
3 msk majonäs
1 dl creme fraiche
2 msk grovkorning senap
3 msk finhackad dill
4 skivor rågbröd eller knäckebröd

Gör så här: skär sillfileerna i små tärningar, skala och finhacka löken. Skala och finhacka äpplet. Skala och finhacka ägget. Blanda samman majonäs, creme fraiche, senap och dill. Vänd ner övriga ingredienser. Fördela i glas och stick i en brödbit på toppen.

måndag 26 december 2011

Pannacotta på rökta räkor

Sen några år tillbaka har vi i min familj som tradition att äta en förrätt innan all julmat. Varje år har vi olika förrätter och i år blev det just denna på julafton. Mycket enkel att göra och väldigt god.

6 st glas
15 skalade rökta räkor
2 st gelatinblad
1 1/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl creme fraiche
salt
nymalen vitpeppar
ca 1 msk finhackad dill

Garnering:
dill
hela räkor med skal
citron
Gör så här: Skala räkorna och hacka dem grovt. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden. Dra av från spisen och rör ner de blötlagda gelatinbladen tills de smälter. Tillsätt creme fraiche, dill och hackade räkor. Smaka av med salt och peppar. Fördela smeten jämt i snapsglas och ställ i kylen och stelna. Garnera med dill, hela räkor och citron innan servering.

Receptet har jag hittat i Elle mat & vin


Fortsatt trevlig annandag jul! Emma

lördag 24 december 2011

Vi på Balders Hage önskar er alla en riktigt GOD JUL!

torsdag 22 december 2011

onsdag 21 december 2011

Lite små ändringar i skylten

Granen åkte ut ur skylten och in kom lite nyheter. Flera olika typer av burkar från Strömshaga i färgen mint som är min favorit. Champagnekylare och champagneglas fick också ta plats för lite inspiration inför nyår.

Fortsatt trevlig kväll! Emma






















Fina anteckningsblock & tändsticksaskar













tisdag 20 december 2011

Så fint på bordet!

Denna dukning tycker jag blev så fin! Under god jul löparen på bordet så ligger det pappers ark med fin text. Sött är det med små paket på bordet, det måste inte vara något i dem. Man kan ha dem precis som de är eller varför inte använda dem som placeringskort?

Go kväll! Emma