fredag 5 augusti 2011

Solskensbulle med blåbär & hallon

Detta blev det till fikat igår! Receptet har jag hittat i systrarna Eisenmans bok Sommarens söta. Passande till en solig dag!

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 1/2- 2 dl strösocker
ca 2 tsk stött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
Hallon & blåbär

Gör så här: Smält smör, tillsätt mjölken och värm tills det blir finger varmt. Häll över den smulade jästen tills den har löst upp sig. Tillsätt, mjöl, socker, kardemumma och salt och arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa i 40 min under en bakduk. Arbeta ut degen på ett mjölat bord och dela den i två eller tre delar, arbeta ut den till cirka 2 cm tjocka rundlar. Lägg upp rundlarna på varsin plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 grader. Bred på vaniljkrämen, lämna cirka 2 cm runt om utan kräm. Strö över hallon & blåbär. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Pensla kanten med uppvispat ägg och grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna och ringla sedan över glasyren.

Vaniljkräm
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm under ständig vispning på medelvärme. När första bubblan kommer, ta bort från värmen och låt svalna. Tillsätt vaniljsocker.

Glasyr
2 1/2 dl florsocker
ca 2 msk mjölk
1 tsk raps- eller solrosolja
Gör så här: Rör ihop ingredienserna till en slät glasyr.

Önskar er en trevlig dag och trevlig helg! Emma

1 kommentar: