fredag 3 december 2010

En smarrig trattkantarelltoast med en varm blomkålssoppa!

Trattkantarelltoast med västerbottenkräm
Nyplockade trattkantareller eller valfri god svamp
Sharlottenlök
Bröd, formfranska eller liknande
Vitlök
Cremé fraiche
Riven västerbottenost
Finhackad färsk basilika
Salt & svartpeppar

Gör så här: Fräs svampen tillsammans med sharlottenlök i smör. Riv västerbottenost, hacka basilika och blanda samman med cremé fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Rosta brödskivorna i lite smör i en stekpanna på varje sida. Dela vitlöksklyftan i två delar och gnid den mot brödskivan så den får lite smak av vitlök. Dags att lägga upp, bröd, svamp och en liten klick med västerbottenkrämen och till sist en liten basilikakvist på toppen.


Blomkålssoppa
1 st blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 st grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl grädde
5 dl mjölk
salt & peppar
Garnering: Stekt bacon

Gör så här: Dela blomkålen och skölj av den. Fräs blomkålen och vitlöken lite snabbt i smör i en kastrull. Slå på vatten och grönsaksbuljongtärningen. Låt koka en stund innan ni slår på grädde och mjölk, låt sjuda 10-15 min. Salta och peppra! Mixa soppan slät och garnera med lite nystekt bacon på toppen


Här har ni fredagsmiddagen! Önskar er en skön helg! Emma

1 kommentar: