onsdag 30 december 2009

Goda våfflor, spa besök och goa recept!

Dagarna tickar på här uppe i Sälen. Igår blev det lite shopping och lunch på Fågelboet för mig och mamma som är min vapendragare här uppe när alla andra är ute i skidspåret eller åker utför i backen. På Fågelboet blev det lyxvåffla med goa grejer på. I dag har vi sysselsatt oss med ett besök på Norrsken spa och sauna som ligger i Experium huset i Lindvallen. Vi har haft en kanon härlig dag och känner att vi avslutar året lite lugnare och lite mer utvilade. Nu har vi precis kommit hem med flera kassar med mat som ska intas i morgon på nyårsmiddagen. Alla killar ska vi kasta ut i backen och vi tjejer ska ställa oss och laga mat, vilket vi ser mycket fram emot. Mycket gott står på menyn!



Tänkte bjuda på två potatis recept som passar jätte bra till nyårsmiddagen, båda passar jätte bra till olika typer av kött. Det första receptet var på nyårsmenyn förra året och det andra ska vi äta i morgon. Båda jätte goda, enkla att göra och att förbereda.




Kronärtskockspotatis 6 portioner
8 medelstora potatisar
1/2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 burkar kronärtskockshjärtan à 390 g
1 tsk pressad citron
2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 tsk maizena
1/2 dl finstrimlad basilika

Gör så här: Sätt ugnen på 200 g. Skala och skär potatisen på längden i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på smort bakplåtspapper, strö på salt och svartpeppar. Baka potatisen i ugnen i ca 12-15 min. Skölj kronärtskockorna i kallt vatten och dela dem i mindre bitar. Häll över citronsaft på kronärtskockorna. Koka ihop grädde, salt och vitpeppar i ca 5 min. Red av med maizena utrört i lite vatten. Låt koka upp. Blanda sedan ihop gräddblandning, kronärtskockor och den färsk hackade basilikan. Varva sedan potatis och kronärtskockakrämen i en form eller lägg direkt upp på tallriken. Detta går att förbereda dagen innan och bara värma på innan man ska till och äta.

Parmesanpotatis 4 portioner
800 g skalad mjölig potatis
1 kruka basilika eller timjan
4 dl riven parmesanost
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


Gör så här: Skala och koka potatisen, plocka och hacka upp basilika eller timjan. Riv parmesanost. Mosa den kokta potatisen och blanda i äggulor, olivolja, hälften av parmesanosten, salt och peppar. Spritsa eller skeda upp 12 st "puckar" av potatismoset på en plåt med ett smort bakplåtspapper. Strö över resten av parmesanosten och in i ugnen på 200 g i cirka 5-10 minuter beroende på ugn. Dessa "puckar" går jätte bra att förbereda dagen innan om man vill, låt dem då vara lite längre i ugnen så de hinner bli varma.


Önskar er nu ett riktigt gott slut på året! Emma

söndag 27 december 2009

En Granité till nyårsmiddagen och ett besök på Gammelgården

I dag har det varit en härlig dag, långfrukost och sen bar det av ut i längdspåret med mamma. Det blev snigelfart fram i spåret då jag kände mig lite framtung och ostadig med en bebis i magen. Sen blev det ett besök på Gammelgården, där det blev viltklämma och en god våffla. Och gissa vad personalen hade på sig, fina förkläden som de har beställt på webben hos oss på Balders Hage. Nu har vi ätit god middag och snart kommer vi alla sova gott innan vi ska ut i snön i morgon igen! Men först tänkte jag bjuda på ett recept som passar utmärkt till nyår!
www.scandinavianresort.se/gammelgarden




Att planera nyårs maten tillhör en av årets höjdpunkter för en matnörd som mig. Jag tycker alltid det är kul att prova på nått nytt och vill gärna ha många rätter men inte så mycket av varje. Detta blev en succé på förra årets nyårs middag och den är kanon enkel att variera och att förbereda. Den är även bra för man får nått uppfriskande mellan rätterna och man får plats med lite mer mat i magen.

Granité 6 pers
1/2 dl smaksatt vodka (äpple, päron, hallon, melon, citron, mango)
2 dl juice som passar till valet av smaksatt vodka
2 msk socker
saften av en 1/2 lime
Garnering som passar till smaken på granitén. En klyfta av päron, äpple, melon, mango eller några färska hallon och kanske lite grönt i form av citronmeliss.
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det koka ihop i några minuter. Häll sedan upp blandningen i en vid platt form. Ställ sedan in den i frysen och rör om i granitén 1 gång i timmen så att det blir fina iskristaller. Det tar cirka 3 timmar innan den är färdig fryst. Till serveringen fördelar man upp granitén i lagom portioner i fina glas och dekorerar med passande garnityr.

Förra året gjorde vi denna med päron smak och hade då päronvodka och en päronklyfta som dekoration. I år tror jag att det lutar åt mango eller fläder.

Hej så länge från ett kallt Sälen! Emma

fredag 25 december 2009

Julhälsning från ett juligt Eskilstuna!

Då var Julafton över och vi får vänta ett år tills vi ser Kalle Anka igen! Härligt med jul och ledighet och bara gå runt och äta hela tiden, jag tycker jag inte gör annat. Hinner knappt bli hungrig innan maten står på bordet igen. Befinner mig i ett vinterland i Eskilstuna, där isen ligger på Mälaren och det är snö och rimfrost i träden. Hur fint som helst! I går var det promenad på isen och självklart god mat och paket öppning, alla i familjen hade varit väldigt snälla i år för det var mycket paket från tomten. I dag har det varit myskläder hela dagen och korvgrillning ute i skogen och snön. I morgon bär det av till Sälen för att fira nyår och lite skidåkning. Och mer snö, hoppas vi på!

Lovar att bjuda på lite Sälen och lite tips på nyårs middags recept under veckan! Här kommer lite vinter bilder från Eskilstuna. Må så gott och fortsatt mysig jul till er alla! Emma




måndag 21 december 2009

Kerstins fruktbröd, ett måste på julbordet!

I dag var har det varit fullt ös i butiken, hur mycket folk som helst! Och lika mycket om inte mer blir det nog i morgon. I morgon är det min sista dag innan det blir ett välbehövligt jullov för mig, det bär av mot Eskilstuna och Sälen ska bli härligt! Här kommer ett recept på ett måste till julbordet!

Kerstins fruktbröd
3 dl grahamsmjöl
Drygt 4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 strukna tsk bikarbonat
2 dl russin
10 dl torkade aprikoser i små tärningar, eventuellt 6 torkade fikon i mindre bitar.
150 g valnötter eller hasselnötter
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap eller flytande honung.


Gör så här:
Blanda allt tillsammans i en bunke och häll upp det i en rektangulär brödform 1- 2 st beroende på hur stora ni har hemma. Grädda i ugnen 160 grader cirka 1 timme & 35 minuter.


Detta brödet lovar jag blir en favorit, hur gott som helst! Lägg till eller ta bort frukt och nötter efter eget smak och tycke.

söndag 20 december 2009

Förberedelser inför julen!

Något som jag älskar är när jag och mamma sätter oss ner och skriver listan över vad ska vi ha på julbordet i år. Några gamla godingar får alltid vara med, men så försöker vi ändra lite varje år och prova på nått nytt. En sak som vi varje år försöker göra är att prova på någon ny sill sort och så även i år.

Lime & Apelsinsill 6-8 pers
1 Burk inläggningssill
1/2 dl lättcrème fraiche
1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
1 msk flytande honung
rivet skal av 1/2 lime
rivet skal av 1/2 apelsin
1 msk limejuice
1/2 dl apelsinjuice

Gör så här:
1. Blanda crème fraiche, majonnäs, gräddfil och honung med skal och juice från lime och apelsin.
2. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran och ställ i kylen 1-2 dygn. Garnera med finrivet lime och apelsinskal vid serveringen.

Detta receptet hittade jag i ica tidningen Buffé och jag tycker det låter så gott, hoppas att det smakar lika gott också!

Västerbottensill
1 burk 5-minuterssill
1 dl majonnäs
1 dl matyoghurt
1 1/2 dl riven vällagrad västerbottenost
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk dijonsenap
1 nypa malen cayennepeppar
salt och nymalen peppar


Gör så här:
Blanda alla ingredienser och rör till sist ner den delade sillen som har fått runnit av i ett durkslag innan. Låt sillen stå några timmar innan den serveras!

Detta recept hittade jag i boken Monikas Jul av Monika Ahlberg och tänkte, jag älskar väserbottenost så denna sillen är ett måste på julbordet. Ska bli spännande att smaka!

Den tredje och sista sillen och jag tänkte dela med mig av är en favorit. Den var ny på julbordet för några år sen och blev en succé i familjen, så den har nu en fast plats bland sillsorterna.

Rödlökssill med balsamvinäger och honung 4 pers
2 paket 5-minuters inläggningssill
1 rödlök
1 1/4 dl strösocker
2 dl vatten
3/4 dl ättiksprit (12%)
3/4 dl balsamvinäger
2 1/2 msk honung
3 lagerblad
6 kryddpepparkorn

Gör så här:
1.Skala och skär rödlöken i tunna klyftor/skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna (utom sillen)
2. Koka upp och låt lagen svalna.
3. Skölj sillen. Skär i bitar och lägg i lagen. Ställ i kylen och låt dra 1 dygn.

Fortsatt trevligt julstök och söndag! Emma

fredag 18 december 2009

Nu får ni inte missa Ernst!



Här ser ni lite nytt som vi fick in igår och idag, det är glasburkar av olika slag, korthållare, ett jätte fint våningsfat och lite annat smått och gott! Nu väntar helgen som får börja med lite glögg i soffan och Ernst jul program! Trevlig helg! Emma

tisdag 15 december 2009

En morgon innan tuppen!

I morse ringde klockan redan kl. 4 på morgonen och det var kolsvart ute och regnade, gissa om man ville ligga kvar i sängen! Men inte nej, vi skulle fixa i butiken för idag började vi lite smått med vår julrea. Vi brukar alltid börja rea lite några dagar innan jul för att sedan fortsätta med lite mer. Så det var mycket att göra innan det blev dags att gå hem för dagen. I butiken rullar julhandeln på under dagarna och ute i kulisserna förbereder vi oss för tiden efter jul, vi gör en del beställningar, planerar för mässor och inköp inför vår och sommar. Linnea och jag sitter och funderar på skyltar i januari när julen ska plockas bort, ja det är mycket att fundera över innan det blir dags för ett välbehövligt jullov.

Det blev en ny dukning på bordet igår, då allt på den förra dukningen hade sålt helt slut, det fanns inte nått kvar av den. Jätte kul! Emelie fixade ihop en jätte fin dukning med grått, silver och gröna inslag från mossa och hyacinter. Hon använde nya ljuslyktor i fattigmanssilver, nytt zinkfat som kom i förra veckan. Och lite annat piff i form av tyghjärtan, trumpeter och annat smått och gott. Och genast fylldes kundkorgarna med inspiration från dukningen.





Vi har fått lite påfyllning av varor och bland annat fick vi in Christmas clean sprayen igen som vi hade fått höra att den var slutsåld. Så gissa om vi blev glada när det kom några flaskor trots detta. Jag har den hemma och älskar den, det blir roligare att städa och det luktar jul om den, apelsin och kanel. Men skynda den springer iväg! Från samma ställe fick vi in en spray som är till badrummet som vi inte har haft innan som doftar lavendel och mint. Dessa produkter är miljövänliga och kanon bra om ni frågar mig! Vi har haft produkter från Isabella Smith i nästan 1 år nu och kunderna gillar dem och det gör även vi.














Nu måste jag nog krypa i säng så det blir några timmars sömn innan det är dags att gå upp igen, innan tuppen i morgon också! Dröm vackra drömmar! Emma

måndag 14 december 2009

Lite fina nyheter!

Då var det måndag igen och detta blir det hundrade inlägget här på bloggen, tjoho! Det firar vi med att visa lite fina saker som vi fick in i förra veckan. Det är strutar av olika slag som man kan hänga eller lägga som prydnad. En del av dem har doft av lavendel och några har en jätte god juldoft som kan sprida sig i huset nu under julen. Zinklyktor och ny tvålpump och tandborstmugg som tro det eller ej nästan har sålt slut nu under helgen, jätte skoj!


Fortsatt trevlig måndag! Emma

söndag 13 december 2009

Lucia Brunch

Redan tredje advent och Lucia, vad december går fort! I dag hade vi Lucia brunch hemma hos oss med äggröra, bacon, hembakt bröd, smoothie, juice, pannkakor och självklart lussekatter. Frukost är det bästa jag vet eller som det blir på helgerna brunch, när man kan sitta länge och äta och läsa tidningen. Bästa stunden på dagen!

Här kommer receptet på Amerikanska pannkakor som är en stor favorit på frukost bordet.



4 portioner
1 ägg
3 dl vanilj yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
smör att steka i

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser, tillsätt ägg och yoghurt och blanda allt till en smet!
Värm upp stekpannan och klicka ut lagom stora plättar. Tänk på att inte ha för hög värme när du steker pannkakorna. Yoghurten kan bytas ut mot filmjölk eller annan typ av yoghurt och varför inte ha i lite blåbär eller hallon i smeten för att variera smaken på dem.

Detta är något som jag absolut tycker att ni ska prova er på, så gott!



Fortsatt trevlig tredje advent och Lucia! Emma