onsdag 30 december 2009

Goda våfflor, spa besök och goa recept!

Dagarna tickar på här uppe i Sälen. Igår blev det lite shopping och lunch på Fågelboet för mig och mamma som är min vapendragare här uppe när alla andra är ute i skidspåret eller åker utför i backen. På Fågelboet blev det lyxvåffla med goa grejer på. I dag har vi sysselsatt oss med ett besök på Norrsken spa och sauna som ligger i Experium huset i Lindvallen. Vi har haft en kanon härlig dag och känner att vi avslutar året lite lugnare och lite mer utvilade. Nu har vi precis kommit hem med flera kassar med mat som ska intas i morgon på nyårsmiddagen. Alla killar ska vi kasta ut i backen och vi tjejer ska ställa oss och laga mat, vilket vi ser mycket fram emot. Mycket gott står på menyn!



Tänkte bjuda på två potatis recept som passar jätte bra till nyårsmiddagen, båda passar jätte bra till olika typer av kött. Det första receptet var på nyårsmenyn förra året och det andra ska vi äta i morgon. Båda jätte goda, enkla att göra och att förbereda.




Kronärtskockspotatis 6 portioner
8 medelstora potatisar
1/2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 burkar kronärtskockshjärtan à 390 g
1 tsk pressad citron
2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 tsk maizena
1/2 dl finstrimlad basilika

Gör så här: Sätt ugnen på 200 g. Skala och skär potatisen på längden i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på smort bakplåtspapper, strö på salt och svartpeppar. Baka potatisen i ugnen i ca 12-15 min. Skölj kronärtskockorna i kallt vatten och dela dem i mindre bitar. Häll över citronsaft på kronärtskockorna. Koka ihop grädde, salt och vitpeppar i ca 5 min. Red av med maizena utrört i lite vatten. Låt koka upp. Blanda sedan ihop gräddblandning, kronärtskockor och den färsk hackade basilikan. Varva sedan potatis och kronärtskockakrämen i en form eller lägg direkt upp på tallriken. Detta går att förbereda dagen innan och bara värma på innan man ska till och äta.

Parmesanpotatis 4 portioner
800 g skalad mjölig potatis
1 kruka basilika eller timjan
4 dl riven parmesanost
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


Gör så här: Skala och koka potatisen, plocka och hacka upp basilika eller timjan. Riv parmesanost. Mosa den kokta potatisen och blanda i äggulor, olivolja, hälften av parmesanosten, salt och peppar. Spritsa eller skeda upp 12 st "puckar" av potatismoset på en plåt med ett smort bakplåtspapper. Strö över resten av parmesanosten och in i ugnen på 200 g i cirka 5-10 minuter beroende på ugn. Dessa "puckar" går jätte bra att förbereda dagen innan om man vill, låt dem då vara lite längre i ugnen så de hinner bli varma.


Önskar er nu ett riktigt gott slut på året! Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar