söndag 27 december 2009

En Granité till nyårsmiddagen och ett besök på Gammelgården

I dag har det varit en härlig dag, långfrukost och sen bar det av ut i längdspåret med mamma. Det blev snigelfart fram i spåret då jag kände mig lite framtung och ostadig med en bebis i magen. Sen blev det ett besök på Gammelgården, där det blev viltklämma och en god våffla. Och gissa vad personalen hade på sig, fina förkläden som de har beställt på webben hos oss på Balders Hage. Nu har vi ätit god middag och snart kommer vi alla sova gott innan vi ska ut i snön i morgon igen! Men först tänkte jag bjuda på ett recept som passar utmärkt till nyår!
www.scandinavianresort.se/gammelgarden
Att planera nyårs maten tillhör en av årets höjdpunkter för en matnörd som mig. Jag tycker alltid det är kul att prova på nått nytt och vill gärna ha många rätter men inte så mycket av varje. Detta blev en succé på förra årets nyårs middag och den är kanon enkel att variera och att förbereda. Den är även bra för man får nått uppfriskande mellan rätterna och man får plats med lite mer mat i magen.

Granité 6 pers
1/2 dl smaksatt vodka (äpple, päron, hallon, melon, citron, mango)
2 dl juice som passar till valet av smaksatt vodka
2 msk socker
saften av en 1/2 lime
Garnering som passar till smaken på granitén. En klyfta av päron, äpple, melon, mango eller några färska hallon och kanske lite grönt i form av citronmeliss.
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det koka ihop i några minuter. Häll sedan upp blandningen i en vid platt form. Ställ sedan in den i frysen och rör om i granitén 1 gång i timmen så att det blir fina iskristaller. Det tar cirka 3 timmar innan den är färdig fryst. Till serveringen fördelar man upp granitén i lagom portioner i fina glas och dekorerar med passande garnityr.

Förra året gjorde vi denna med päron smak och hade då päronvodka och en päronklyfta som dekoration. I år tror jag att det lutar åt mango eller fläder.

Hej så länge från ett kallt Sälen! Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar