söndag 22 november 2009

Så här ska en middag avslutas.....choklad!

Chokladmousse

6-8 pers
250 gr blockchoklad
100 gr smör
5 äggulor och 5 äggvitor
Smält smör och choklad i vattenbad till en tjock blank smet. (Jag brukar använda mig av en pasta tallrik med lite bredare kant och sätta den över en kastrull med varmt vatten när jag smälter chokladen, då riskerar man inte att få vatten i chokladen.)

Knäck äggen och dela upp gulor och vitor. Tillsätt en ägggula i taget i choklad smeten och blanda ut dem.

Vispa vitorna hårt och tillsätt choklad smeten och blanda ihop. Häll upp i fina formar, glas eller som jag gjorde igår, äggformade klickar uppepå en fruktsallad.

Låt chokladmoussen stå i kylen i några timmar innan den serveras. Den går utmärkt att förbereda dagen innan.

Till denna chokladmousse är det gott att servera lite grädde, färsk frukt eller bär. Eller göra en bär sås, som jag gjorde denna gången.

Jag tog frysta hallon och jordgubbar och värmde upp dem i en kastrull. Låt dem putra ett tag och tillsätt saft från en apelsin. Fram med stavmixern och mixa allt till en jämn sås. Smaka av om det behövs lite socker eller mer apelsin saft. Mycket gott om man gör såsen dagen innan!

Detta serverade jag till efterrätt igår kväll och det var så gott! Syns i butiken i morgon! Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar