fredag 24 juli 2009

Året var 1959

Det är en solig julidag året 1959 och Elvis spelas för högsta volym på bilradion. I bilen befinner sig de två barnen, mamman målar sina röda läppar i sidospegeln och pappan rattar deras nya och klarröda Volvo PV. De är på bilutflykt och ska snart stanna till för en picknick i det gröna. De har fyllt deras koffert med rödrutiga filtar, en tvkanna fylld med kokkaffe, nybakade muffins och coca-cola till barnen. Resultatet? Sådär strålande vackert som man bara kan se på fotografier från denna tidsepok.

Veckans dukning gjordes av Emelie, Balders hages loppisfantast och som älskar gamla grejer. Kofferten är hennes egen och som fortfarande har en orginalbiljett från SJ på sig där det står "mot Göteborg, år 1959" och sadeln i den har hon hittat på en norsk brukshandel. Kombinationen med det rödprickiga från butiken blev bara så fin tycker jag.

Inte nog med en ny dukning så har vi även haft andra anledningar till att duka upp bordet. Igår fyllde vår kollega Ullrika år och dagern till ära hade hon med sig helt fantastiskt goda cup cakes!

Receptet är gjort av Leila Lindholm i Laila bakar:
Grundrecept:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här
1. Grundrecept:
2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
4. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
7. Grädda i mitetn av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)
8. Jag sätter alltid mina formar i en muffinsplåt när jag bakar muffins. Utan plåten så flyter pappersformarna ut och de tappar de lätt formen. Med plåten som stöd för formarna får man höga och fina muffins!

Garnering:
200 g philadelphiaost
200 g vit choklad
Smält chokladen i en skål över ett kokande vattenbad och låt sedan svalna. Blanda sedan i färskosten och stryk över cup cakesen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar