torsdag 16 juli 2009

åh, åka pendeltåg

Tre långa veckor har nu passerat i en hastighet som aldrig förr. Med lyckohälsningar från mina kollegor, en ryggsäck vars innehåll kunde jämföras med halva min kroppsvikt och med ett humör rungade glatt och friskt begav sig jag och mitt sällskap ut för en tur i Europa. Vi gjorde helt enkelt det som många västerländska ungdomar tillbringar sina semestrar med, att tågluffa! Vi tjuvstartade färden med att ta flyget till Tyskland, ty annars hade vi inte hunnit med så många länder på den tiden vi hade på oss. Med en skakig flygbusstur kom vi in till staden mitt i natten, via autobahn, och fick se alla Frankfurts berömda skyskrapor, ett perfekt sätt att starta vårt äventyr på. Här stannade vi dock bara en natt innan det var dags för att utnyttja våra Interrailkort till Wien, viollandets huvudstad. Det blev några varma dagar med cykelturer, kulturupplevelser och helt underbar mat.

Men, filosofin var ju att inte stanna för länge på varje ställe och det sägs ju att gräset alltid är grönare på andra sidan. Sagt och gjort, tåget rullade vidare mot Slovenien, där det visade sig vara någon form av mästerskap i down hill (mountainbikecykling nedför höga berg) och sedan vidare mot Kroatien som var huvudmålet på resan. Fyra dygn spenderades på ön Vis i den kroatiska skärgården och under denna tiden var det regn och storm under majoriteten av tiden. Men, med rätt kläder kan man göra mycket ändå. Så varför inte hyra scooter och köra runt ön för att besöka en vingård? Sagt och gjort, det gjorde vi och det var fantastiskt kul att få prova lokalproducerat vin och olivoljor. Och Tomas Ledin sjunger ju faktiskt "genom ett regnigt Europa rullar vi fram". Men efter ett par dagar med ständigt blöta kläder tröttnar man ändå på vädret och börjar sukta efter den där medelhavsvärmen som alla pratar om och vi tog beslutet att lämna öst för de mer västliga delarna av kontinenten, nämligen mot Italien.

Här blev det bad och mozzarella för hela slanten och till slut började även vi att inse att den där värmen och solen inte alls var så dum. Dessutom var det ju slutet på resan, vilket innebar shopping! 4 par skor, olivoljor, pasta och massa kryddor samt en hel del annat, resulterade i inköp av en till väska för att undvika övervikt på det resterande planet hem till Sverige. Och vad möts man av när man kommer hem då? Jo, då tar lågtrycket och regnet vid efter nästan en månad av medelhavsvärme i Sverige. Men som samma man skulle sjungt; Sommaren är kort, det mesta regnar bort men, nu är den här, så ta för dig, solen skiner idag. Hösten kommer snart, det går med vindens fart, så lyssna på mig, solen skiner kanske bara idag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar