söndag 31 maj 2009

Mors dag

Den årliga traditionen firas som vanligt med fika i mammas trädgård under de blommande fruktträden. Egentligen var det jag som skulle baka en blåbärstårta och bjuda min kära mor på men när jag kom hem till mina föräldrar stod den hemlagade rabarberpajen redan i ugnen. I min familj är vi uppdelade i två läger, de som gillar rabarber och det som absolut inte kan tänka sig denna underbara frukt. Så därför kommer nog min mammas förskolefröken-tendenser in när hon helt sonika bakar en paj med till hälften rabarber och till hälften äpplen. Och för att markera skiljegränsen mellan dessa får den röda frukten ett skal av valnötter medens den andra delen får ett lager av mandelspån. Detta funkar utmärkt för oss!


Här kommer recepten som följt mig under alla år som är en ständig favorit för mig:

Mor Mias fruktpaj:

valfri frukt eller bär
1 kopp socker
1 kopp mjöl
margarin
mandelspån eller valnötter


Täck en vanlig pajform med två tredjedelar av valfri frukt eller bär, rabarber och jordgubbar är en jättegod kombination! Tag sedan en kopp med vardera mjöl och socker och häll i en plastpåse som knyts om och sedan skaka innehållet väl så att det blandas om. Strö sedan detta över frukten och avsluta sedan med att hyvla ett lager margarin med hjälp av en osthyvel och täck frukten med detta. Till sist kan man ha mandelflagorna eller valnötterna, grädda i förvärmd ugn på 175 grader i cirka 20 minuter eller tills ett gyllenbrunt lager täcker pajen. Servera med vaniljsås eller glass.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar